För bra upphandlingar i dialog med marknaden

Vinnare

 
 

Vinnare av Anbudspriset 2023

Christina Larsson, Energimyndigheten, utses till vinnare av Anbudspriset 2023.
Upphandlingen genomfördes under våren 2022.

Christina Larsson, strategisk upphandlare på Energimyndigheten, tilldelas Anbudspriset för en
upphandling av ”Strategisk kommunikationsrådgivning samt konceptuell kommunikation och innehållsproduktion”.

Prisutdelningen av Anbudspriset skedde under Almegas upphandlingsdag den 27/9 2023. Priset delades ut av föreningen Anbudsprisets ordförande Ulrica Dyrke samt juryns ordförande Claus Forum.

Motiveringen lyder:
Den vinnande upphandlingen präglas starkt av att den föregåtts av marknadsdialog. Krav och villkor har utformats utifrån en hög kännedom om marknaden och vilar både på den upphandlande myndighetens och marknadens behov. Hög kvalitet premieras före pris, något som troligen haft betydelse för att ett stort antal anbud kom in i upphandlingen.

Genom den väl genomarbetade upphandlingsprocessen har man i stor konkurrens kunnat tilldela uppdraget till det allra bästa anbudet – och därmed verkligen uppnått det som lagen om offentlig upphandling syftar till.

Christina Larsson har arbetat på Energimyndigheten sedan 2012. Innan dess har hon arbetat i Strängnäs kommun, på Försäkringskassan och på Telge Inköp.

- Det känns härligt och kul att vinna, säger Christina Larsson. Det är en riktig boost både för myndigheten och för alla oss som arbetar med upphandlingar. Dialog och förståelse för branschen är det som stack ut i den vinnande upphandlingen, menar Christina.

- Vi hade dialog för att kunna möta leverantörerna och både få möjlighet att presentera oss och ge dem möjlighet att presentera sig. Vi kunde ”känna lite” på varandra. Sen såg vi till att vi förstod branschen. Det kan vara svårt – men viktigt, säger Christina.

- Grunden för en riktigt bra upphandling är att man verkligen vet vad man vill få ut, och inte bara tänker att det är dags att upphandla igen. Att man vet vilken effekt man vill nå, vad upphandlingen ska resultera i. Och att man är ett bra team, med engagemang från ledning till medarbetare, avslutar Christina.

Övriga nominerade var Erika Kers, Luleå kommun, för en upphandling av reparations- och underhållstjänster -bygg samt Emelie Stålberg, Micasa Fastigheter, för en upphandling av en totalentreprenad med samverkan för upprustning och ombyggnad av en fastighet.

Claus Forum, juryns ordförande, Christina Larsson, vinnaren av Anbudspriset 2023 och Ulrica Dyrke, styrelseordförande för Anbudspriset under prisutdelningen 2023. Fotograf: Markus Konow.


Tidigare vinnare av Anbudspriset

Robin Hörqvist, Malmö stad, utses till vinnare av Anbudspriset 2022

Robin Hörqvist tilldelas Anbudspriset för en upphandling av skyltar och navigering, med ett cirkulärt förhållningssätt. Upphandlingen genomfördes i början av 2021.

Motiveringen lyder:
”Den vinnande upphandlingen föregicks av en mycket god dialog med marknadens aktörer och lyhördhet för marknadens sätt att fungera. Genom de krav som ställts i avtalet uppstår tydliga fördelar för såväl den vinnande leverantören som för den upphandlande verksamheten. 

Avtalsparterna ska ha ett nära samarbete under avtalsperioden vilket juryn tycker är ett bra sätt för att säkerställa kontinuerlig uppföljning av både avtalstrohet och att leverantören följer ställda krav.  

Upphandlingen har ett tydligt fokus på att minska klimatavtrycket. Efter en god marknadsdialog har återbruk och återvinning också blivit en central del av avtalet. Ansvaret för återbruk läggs både på den egna organisationen och leverantören vilket juryn bedömer som positivt då det bidrar till ökad kunskapsnivå för det hållbara cirkulära tänket hos båda parter.” 

Robin Hörqvist har varit åtta år på Malmö stad, varav sju år som upphandlare. Han kom till Malmö stad som ekonom-trainee direkt efter sin examen. Han arbetar med upphandlingar främst inom området Varor, som är en av tre övergripande upphandlingskategorier inom staden, och upphandlar bland annat kontors- och skolmaterial, idrottsmaterial, sjukvårdsmaterial, elmaterial och ljuskällor. 

Robin Hörqvists upphandling som nu vinner Anbudspriset har också uppmärksammats internationellt då den tidigare i höst blev vinnare av ICLEI Europé Procura+ Awards pris Årets cirkulära upphandling. 

- Det känns förstås jätteroligt, säger Robin Hörqvist, efter vinsten. Jag hade en väldigt bra känsla inför den här upphandlingen, redan när den annonserades, och var stolt över utvärderingsmodellen. Den här vinsten är ett bevis på att marknadsdialog har stor betydelse för att man ska lyckas med sin upphandling, inte minst när det gäller den här typen av cirkulära upphandlingar. Vi måste förstå varandra och förstå vart samhället är på väg när det gäller hållbar produktion och hållbar konsumtion. Det kräver mycket dialog och tydlighet med varandra, säger Robin. 

Prisutdelningen av Anbudspriset skedde under konferensen Upphandlingsforum och priset delades ut av föreningen Anbudsprisets ordförande Ulrica Dyrke samt juryns ordförande Peder Johannisson.

Övriga nominerade var Lina Anestedt Bäck, Trafikverket, för en upphandling av kommunikationstjänster samt Cecilia Åberg, Kungsbacka kommun, för en upphandling av Livsmedel- kolonial-, kyl-och frysvaror.

Ulrica Dyrke, Styrelseordförande och Peder Johannisson, juryns ordförande och vice ordförande för Anbudspriset under prisutdelningen för 2022


2021 - Linda Näsén för den objektsupphandling av ett särskilt boende i Krokoms Kommun, Fastighet och drift som hon ledde

Linda Näsén

Linda Näsén

Nomineringen lyder:

En föredömlig upphandlingsprocess som genom dialog, RFI, extern remiss, trevligt och professionellt bemötande med målsättningen att öka konkurrensen. Juryn satte extra stort värde på upphandlarens förmåga att med transparens och uppfinningsrikedom få fram väl genomtänkta utvärderingskriterier med verkligt fokus på slutresultatet. En väl genomtänkt och planerad upphandling där målsättningen har varit att öka konkurrensen i en förhållandevis liten norrländsk kommun vilket även lyckades.
Vinnande upphandlare är Linda Näsén i Krokoms Kommun för upphandlingen ”Objektsupphandling av särskilt boende Krokoms Kommun, fastighet och drift”.

Linda har en ekonomie magisterexamen med affärsutvecklingsinriktning från Mittuniversitetet. Hon har arbetat som upphandlingssamordnare i Krokoms kommun sedan 2016. Innan dess arbetade hon bl a med näringslivs- och landsbygdsfrågor i Krokoms kommun respektive i Östersunds kommun.

- Det känns fantastiskt roligt att få den här uppmärksamheten och uppskattningen för det arbete jag gjort. Och det känns extra fint och hedersamt att det var en av anbudsgivarna som förlorade som nominerade mig, säger Linda Näsén.

Under prisutdelningen som skedde under Sveriges Offentliga Inköpares årskonferens tackade Linda de personer som på olika sätt deltagit i arbetet med upphandlingen, däribland verksamhetskunniga från socialförvaltningen, personer från samhällsbyggnadsförvaltningen och representanter från pensionärsrådet och den politiska styrgruppen. Hon tackade även de företag som svarade på RFI:n och den externa remissen samt alla anbudsgivare som bidragit till att upphandlingen blev så lyckad.

- Genom att ha en dialog med marknaden så öppnade vi upp för nya idéer och lösningar. Och istället för att ställa en massa ska-krav i upphandlingsdokumentet så lät vi anbudsgivarna själva presentera vad de hade att erbjuda. Anbuden utvärderades sedan på både pris och kvalitet utifrån fyra kvalitetskriterier med tillhörande bedömningsgrunder. Det upplägget blev väldigt uppskattat av anbudsgivarna och på så sätt blev både vi som offentlig myndighet och anbudsgivarna vinnare och resultatet av upphandlingen blev väldigt lyckat, menar Linda Näsén.

Övriga nominerade var Fredrik Högberg, FMV, för en upphandling av förhyrning av satellitförbindelser samt Fredrik Isaksson, Arbetsförmedlingen, för en upphandling av resebyråtjänster.


2019 – Catharina Monstein för Drift av Tibblehemmets äldreboende

Motiveringen lyder:

Upphandlaren har på ett föredömligt sätt genomfört en förstudie som inte enbart bestod i dialog med leverantörerna utan även med slutanvändarna av tjänsten. Genom det förfarandet kunde upphandlaren på bästa sätt förstå de faktiska behoven.

Tjänsten upphandlades till fast pris där enbart kvalitet utvärderades. Juryn satte extra stort värde på att upphandlaren valde att utvärdera en kvalitetsparameter som tidigare inte utvärderats i denna bransch. ”Hur leverantören avser att höja och utvecklar personalens kompetens”. Vinnande upphandlare är Catharina Monstein Upphandlare i Täby Kommun för upphandlingen Drift av Tibblehemmets äldreboende.

Se en intervju med Catharina Monstein här

abudspriset.jpg


2018 – Klara Hanell Strand och Rickard Andersson för Bostadshus 2016 – nya hus
Ett samverkansprojekt mellan SKL Kommentus Inköpscentral AB, Sveriges kommuner och landsting samt AffärsConcept AB

Motiveringen lyder:
Upphandlingen har gjorts med intentionen att främja dialogen mellan upphandlande myndighet och leverantörerna, vilket är helt i linje med Anbudsprisets syfte. Upphandlaren har uppvisat stor lyhördhet för kundernas krav och samtidigt tagit vara på leverantörernas kompetens och erfarenhet. Upphandlaren har i förarbetet visat en stark vilja att lyssna på leverantörerna för att åstadkomma ett bra avtal.

Se en intervju med Klara och Rickard här

2017 – Martin Kruse, Arbetsförmedlingen

Motiveringen lyder: 
Arbetsförmedlingen har genom ett gediget förarbete, tät dialog med marknaden och med lärdomar från tidigare upphandlingar handlat upp en tjänst som når uppsatta mål på en hård arbetsmarknad.

Anbudspriset tilldelas Arbetsförmedlingen bland annat för en innovativ utvärderingsmodell där avtalet låter leverantörernas innovationsförmåga och effektivitet utveckla programinnehållet. Avtalet premierar dessutom goda resultat i målet att stödja de många människor som idag står utanför arbetsmarknaden till ett nytt arbete.

Anbudspriset tilldelas Arbetsförmedlingen bland annat för en innovativ utvärderingsmodell där avtalet låter leverantörernas innovationsförmåga och effektivitet utveckla programinnehållet. Avtalet premierar dessutom goda resultat i målet att stödja de många människor som idag står utanför arbetsmarknaden till ett nytt arbete.

2016 – Mats Westin, Stockholm stad

Motiveringen lyder:
Mats Westin tilldelas Anbudspriset för att han genom enträget och omsorgsfullt arbete säkerställer fungerande avtal inom området tekniska konsulttjänster.

Mats styrka är att han alltid vill utveckla samarbetet mellan beställaren och leverantören. Hans utgångspunkt är bland annat att olika tekniska kompetenser måste upphandlas på olika sätt för att få en långsiktig och fungerande leverans. Mats sätt att arbeta med upphandlingar har lett till att Stockholms stad har fungerande och bra avtal för konsulttjänster.

2015 – Therése Westerlund, Regeringskansliet

Motiveringen lyder:
Priset går till Therése Westerlund, Regeringskansliet, för upphandlingen av översättningstjänster. Hon tar bland annat hem priset för att hon har skaffat sig kunskap om villkoren på marknaden genom en omfattande dialog med branschföreningar och leverantörer.